Basına ve Kamuoyuna:

Bilişim STK`ları olarak şiddetle karşı çıktığımız, 5651 sayılı İnternet Kanunu değişikliği, dün Meclis`te görüşülmeye başlandı. Yurttaşlık ve STK görevlerimizi yerine getirmekte ve yasama sürecini gün­gün yakından takip etmekteyiz.

Kanun süreci boyunca her gün yayınlayacağımız bu bültende, vekillerimizin, Meclis tutanaklarına da yansıyan performanslarına dikkat çekip, bu vesileyle itirazlarımızı yinelemek istiyoruz.

Günün İnternet Kahramanı: Zozani

28 Ocak 2013 tarihli görüşmelerde, getirilen değişikliğin hem usul açısından hem de içerik açısından problemlerini anlatan ve sivil toplum kuruluşlarının itirazlarını en iyi dile getiren milletvekili Adil Zozani olmuştur. Bizlerin itiraz noktalarını büyük oranda doğru ve ısrarla dile getirdiği için kendisine tebrik ve teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Diğer İnternet Destekçilerimiz

Ayrıca yasa aleyhine konuşan ve yine bizlerin sesini taşıyan vekillerimiz Oktay Vural, Mehmet Akif Hamzaçelebi, Mustafa Kalaycı, Hülya Güven, Aydın Ağan Ayaydın ve Hasip Kaplan`a teşekkürlerimizi iletiriz.

Günün Hayal Kırıklığı

Sayın Necdet Ünüvar`ın konuşmaları, İnternet Araştırma Komisyonu Başkanlığı ile kendisini tanıyan İnternet camiası için tam bir hayal kırıklığı olmuştur. İnternet sektörünün sorunlarını bizzat ilgililerinden dinleyen kişi olarak sorunları içeren bir konuşma beklerdik. Ancak demogoji yapmayı ve 4,5 milyon aboneli günlerdeki 5651 sayılı Kanunu savunurken ve o gün geçerli olan sözlerden bahsederek geçiştirmeyi tercih ettiğini gördük. Kamuoyunu yanıltıcı bilgiler vermek, yasa hakkındaki beklentilerin tam aksini işaret ettiğini net bir şekilde bilen vekilimize yakışmamıştır. Sayın Ünüvar, tüm STK temsilcilerine, sektör ile ilgili hemen herkese bir telefon mesafesindedir. Arayıp bilgilerini tazeleyebilir. Görüşleri yeniden dinleyebilir.

Vagus.TV Kapatmasının Kararı Nerde?

Vagus.TV, SoundCloud ve belki de adını bilemediğimiz başkaca siteler şu anda hukuksuz bir şekilde kapalıdır. Vagus.TV sitesi sahipleri, TİB‘in ilan ettiği karardaki adı geçen savcılığa ulaşmışlar, ancak savcı böyle bir kararın olmadığını bildirmiştir. Şimdi karara itiraz edecek mahkeme ve savcılık bulamamaktadırlar. Bu durum yasanın mevcut halinin bile yargı ve idari kurumlar tarafından yanlış veya kötüye kullanıldığının ispatıdır.

Gelecek düzenleme ise yargının ve idarenin yetkileri arttırmakta; yurttaşın, içerik sahiplerinin, yer sağlayıcıların, erişim sağlayıcıların pozisyonlarını güçsüzleştirmektedir. Bu da durumu daha kötü hale getirecektir.

TBMM‘nin değerli üyelerine, anayasanın ve AİHS`nin ifade özgürlüğü, iletişimin gizliliği, mahremiyet ve diğer ilgili maddeleri ile çelişen İnternet Kanunu teklifini geri çekmeleri ve geleceğimiz için pozitif düzenlemeleri birlikte yapma çağrımızı yineliyoruz. Bugün yaptıklarınızı tarih yazacak bunu hatırlayınız.

29 Ocak 2014

Alternatif Bilişim Derneği

Bilgisayar Mühendisleri Odası

Bilişim Muhabirleri Derneği

Elektrik Mühendisleri Odası

İnternet Teknolojileri Derneği

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu

Korsan Parti Türkiye Hareketi

Linux Kullanıcıları Derneği

Tüm İnternet Derneği