5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayın Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” hakkında değişiklik önerilerini de içeren, kamuoyunda büyük tepki uyandıran torba yasa görüşmeleri dün (28.01.2014) Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda başladı. Korsanların ve bir çok STK ve sansür karşıtı birey ve kurumun da yaptığı çeşitli açıklamalar ve çalışmalarla tepki gösterilen taslağın son hali, dün TBMM web sitesinden yayınlandı.
Bugün devam eden görüşmeler için bir araya gelen Bilgisayar Mühendisleri Odası, Alternatif Bilişim Derneği, Internet Teknolojileri Derneği, Korsan Parti Türkiye Hareketi, Linux Kullanıcıları Derneği, Pardus Kullanıcıları Derneği ve Tüm Internet Derneği milletvekillerine yönelik bir mektup yazarak, yasa tasarısının gündemden ve torba yasa kapsamından çıkarılması taleplerini dile getirdiler.
Değerli Milletvekilleri,
Mevcut haliyle konuyla ilgili uzmanların, demokratik kitle örgütlerinin yoğun eleştirilerini almış, aleyhinde AİHM kararı olan 5651 nolu yasa TBMM’de görüşülen Torba Yasa kapsamında değiştiriliyor.
Yeni değişiklikler, Internet sansürünü daha da derinleştirecek ve İnternetin denetimini kurumsallaştıracaktır. Yasa değişikliği kapsamında yargı kararı olmadan yürütmenin talimatıyla erişimin engellenmesi sansürü kolaylaştıracaktır. Bu uygulama, “kuvvetler ayrılığı” ilkesinin çiğnenerek, Internet üzerinde denetim ve kontrolün yürütme tarafından yapılması anlamına gelmektedir.
Yasa değişiklikliğinin zamanlaması da sorunludur. Tasarının, geleneksel medya araçlarının üzerindeki siyasal baskıyı açıkça gördüğümüz, öte yandan yurttaşlarımızın İnternet’i alternatif bir iletişim aracı olarak kullanıldığı Gezi direnişi ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra gündeme getirilmesi manidardır.
Internet’te erişim engelleme veya içerik çıkarma konusunda evrensel çerçeve nefret suçları ve çocuk istismarıdır. Bu suçların haricinde Internet’e müdahale etmek, kontrol altına almaya çalışmak çözüm değil, daha büyük problemler getirmektedir. Değişikliğin öngördüğü şuç türleri çok geniştir ve bununla mücadele için seçilen URL temelli filtreleme toptan gözetim getirmektedir.
Çözüm İnternet kullanımı için başta aileler olmak üzere tüm yurttaşların bilincinin arttırılmasıdır. Devletin esas görevi yurttaşları güçlendirmektir.
Bu yasa tasarısının Genel Kurul gündeminden ve torba yasa kapsamından çıkartılmasını istiyoruz. Hak ve özgürlüklerin korunduğu, ilgili tüm tarafların katkısıyla pozitif bir düzenlemenin yeniden yapılması için tüm vekilleri harekete geçmeye davet ediyoruz.